Małe kulinaria

LIZAKI Z PIANEK

Składniki:

  • opakowanie pianek Haribochmallowsmallow mania
  • 100g czekolady mlecznej
  • 100g białej czekolady
  • 1 łyżka masła
  • Opakowanie patyczków do lizaków/patyczków do szaszłyków
  • Dowolne posypki (rozdrobnione orzechy, małe cukierki, kuleczki, zabarwiony cukier)

lizaki

Sposób przygotowania:

Należy rozłożyć przygotowane posypki do miseczek. W garnku rozpuścić ½ łyżki masła i dodać ciemną czekoladę. Mieszać aż się roztopi i powstanie jednolita masa. Czynność powtórzyć z białą czekoladą. Nadziać pianki chmallows na patyczki zanurzać w czekoladzie, a następnie w dowolnej posypce.

Nie obtaczać podstawy, żeby była równa i można było je postawić pionowo do wyschnięcia. Piankowe lizaki na patyczkach włożyć je do lodówki i poczekać, aż zastygną w czekoladzie.

Agata Gąska, klasa 4


GALARETKA W „PUCHARKACH” Z POMARAŃCZY

Składniki:
1/4 szt. dużych pomarańczy
2/2 szt. Galaretek owocowych np.: wiśniowe, truskawkowe itp.
3/0,5 litra wody

Sposób przygotowania:
Galaretki ugotować i odstawić do zgęstnienia.
Pomarańcze przekroić na połowy i wyjąć z nich miąższ za pomocą łyżki i w tak powstałe „pucharki” wlać zgęstniałą galaretkę,  ułożyć w naczyniu i wstawić do lodówki by bardziej zgęstniała.
Podawać pokrojone w ćwiartki.

Agata Gąska, klasa 4


PROSTE I SMACZNE BABECZKI

agatka-3001

ilustr. Agata Gąska, klasa 4

Składniki:
125 g cukru,
125 g masła,
1-2 jajka,
2-4 łyżki mleka,
250 g mąki,
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 łyżeczka soli
Przygotowanie:

  1. Zmiksować masło z cukrem, aż będzie jasne i puszyste.
  2. Dodać  jajka, po jednym na raz.
  3. Dodać mleko, a następnie stopniowo dodawać mąkę.
  4. Nałożyć ciasto do wytłuszczonej formy na muf finy.
  5. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 oC przez 15-20 minut

Smacznego życzy Weronika Karbowniczek z klasy 4

 

 

Zapisz